Stämmer kritiken mot vårdval?
Ojämn kvalitet och tillgänglighet
Kritiker menar att systemet kan leda till en ojämn fördelning av vårdresurser, där populära mottagningar och centrala områden får bättre resurser och tillgänglighet än andra.
Motargument
Vådval främjar konkurrens vilket får vårdgivare att förbättra sig för att locka till sig patienter.
Vissa vill ha vården nära bostaden, andra nära jobbet.
Patienternas frihet att välja leder till att de söker sig till de som bäst passar dem själva, oavsett placering.
Fakta
En studie från Karolinska Institutet visade att patientnöjdheten ökade i områden med hög konkurrens. Starkare konkurrens innebär bättre kvalitet. Av Sveriges
100 mest uppskattade vårdcentraler drivs 77 av privata vårdgivare. (SKR:s patientenkät).
Mer administration
Vårdval kräver en omfattande administration för att hantera ersättningar och regelverk. Detta kan leda till att en större del av resurserna går till administration.
Motargument
Administration skapas inte utifrån vilken aktör som bedriver vården, utan från politiker som beslutar om ytterligare uppföljningsmål och kriterier. Detta oftast utan att ta bort gamla sådana.
Fakta
Administrationen har ökat. Kostnaderna har ökat mer i regiondriven vård, än i privatdriven vård. Kostnaden att byta en höft på SÖS har ökat 64 % sedan 2017. För privata har ersättningen varit samma sedan 2018.
Vinst eller vård?
Det finns en oro för att privata vårdgivare inom systemet prioriterar vinst framför patienternas bästa. Eftersom ersättningen ofta baseras på antalet besök eller registrerade patienter, kan det finnas incitament att maximera dessa snarare än att fokusera på kvalitativ vård.
Motargument
Vinst är ett kraftfullt medel och fördelarna överväger riskerna. Ekonomiska incitament leder till innovationer och effektivare vårdprocesser. Privata vårdgivare regleras strikt för att säkerställa att de uppfyller kraven på kvalitet. Sköter man sig inte bör vårdgivare avslutas.
Fakta
Regelbunden uppföljning och kvalitetskontroller genomförs för att säkerställa att vårdgivare inte kompromissar med kvaliteten för att maximera vinst. Varje år stängs någon vårdgivare ned pga brister, det är bra.
Brister i kontinuitet
Patienter kan välja att byta vårdgivare ofta, vilket potentiellt kan leda till brist på kontinuitet i vården. Kontinuerlig vård är viktig för att upprätthålla hög kvalitet, särskilt för kroniskt sjuka patienter.
Motargument
Vårdval möjliggör också att patienter hittar och behåller kontakter med vårdgivare som de verkligen litar på och är nöjda med, vilket snarare stärker kontinuiteten. Rätten att välja innebär också rätten att välja bort en vårdgivare man inte är nöjd med.
Fakta
Många vårdcentraler i Stockholm har hög patientlojalitet. Drygt 9 av 10 svenskar anser att det är rätt att kunna välja sin vårdmottagning. (Privat vårdfakta). Av de 100 bästa vårdcentralerna i landet 2024 drivs 77 av dessa privat.
Motargument
I Stockholm får t ex vårdcentraler cirka 5 gånger mer för en äldre än en t ex 45-åring. Det gör att det inte blir ekonomiskt att bara ha yngre befolkning listad.
Privata väljer de enklaste patienterna
Vårdcentralerna väljer bara de enklaste patienterna. De sjuka äldre prioriteras inte av marknaden.
Fakta
Vårdcentraler i utanförskapsområden kan få cirka 2800 kr (ACG+CNI) mer per patient och år utan att patienten träffar läkare än en vårdcentral i innerstan. Utöver det ersätts 75-åringar 4 gånger mer än 30-åringar.
Välfärdsbrottsligheten ökar i privat vård
Kriminella aktörer startar vårdverksamheter för att stjäla resurser från samhället. Det finns exempel på vårdcentraler som varit styrda av kriminella.
Motargument
Det är inte ett fenomen som enbart drabbat privat vård. Därför är viktigt att det snabbt går att stänga ned vårdgivare som missbrukar förtroendet. Vården är annars ett legitimationsyrke där trösklarna att starta är ganska stora.
Fakta
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att utreda omfattningen och åtgärder för just välfärdsbrottslighet inom vården. Hårdare regler bör införas i vården, som trenden är i resten av samhället.